IKKE SEND SYKE BARN I BARNEHAGEN

Når høsten og vinteren setter inn er det vel for de fleste ikke til å unngå at barnehagebarna på ett eller annet (eller ti!) tidspunkt blir syke. Det er bare naturlig og noe man som foreldre må ta høyde for i en travel hverdag. Men når det tikker inn melding på melding fra barnehagen om sykdom og virus som går igjen og igjen for å minne oss foreldre på at man ikke må sende syke barn i barnehagen er det noe som er galt. Man skal ikke måtte trenge en påminnelse hver gang den samme sykdomen bryter ut i barnehagen om at man ikke må sende barna i barnehagen om de fortsatt er syke.

Som foreldre har man ofte et stort press på seg for å levere i den jobben man har, det er forventet at man skal være tilstede og tilgjengelig og fravær er ikke egentlig en mulighet man har lyst å benytte seg av. Samfunnet er rigget for arbeid og ikke syke barn, omsorg for små passer sjelden inn i kalenderen og det å være hjemme med syke barn er gjerne mer en luksus enn en nødvendighet. Det er altså ikke så helt enkelt å skulle ringe inn for å si at man er hjemme med sykt barn, igjen. Og igjen, og igjen. Plutselig har man brukt opp en hel haug av dagene man har til rådighet og mange ser gjerne ikke så mange andre utveier enn å prøve å sende barnet i barnehagen, det kan jo kanskje gå i hvert fall frem til lunsj før de ringer er det gjerne noen som tenker.

Det er altså ikke så lett, men resultatet om man ser på det store bildet er at fraværet totalt sett (både blant alle og hver eneste familie) blir mye større når man sender syke barn i barnehagen. Ikke bare blir andre barn og familier smittet, men barnehageansatte får også sin del av smitten noe som igjen fører til færre ansatte på jobb, vikarer og spredning til andre avdelinger. Og er det noen vi har lyst å ta ekstra godt vare på så er det de utrolig flinke menneskene og ansiktene bak barnehagehverdagen til våre aller kjæreste.

Papirer eller mail med retningslinjer (som til forveksling kan være veldig like bruksanvisninger og gjerne noe man nesten ikke scroller seg gjennom engang) fra barnehagen er laget for en viktig grunn, ved å følge disse hjelper man både seg selv og alle rundt. Det er en grunn for at barnet skal ha en feberfri dag hjemme og at de ikke skal sendes i barnehagen om de har kastet opp samme natt. Når barna likevel sendes i barnehagen når de fortsatt er syke ødelegger man ikke bare for alle andre, man ødelegger for seg selv for det totale fraværet blir garantert mye mye større i løpet av året når barna får samme sykdom gang på gang, i tillegg til de nye tingene de skal gjennom det året som vanlige forkjølelser etc.

Så vær så snill, ikke send syke barn i barnehagen!

29 kommentarer

Maria

04.11.2015 kl.09:00

Jeg er "heldigvis" arbeidsledig så det er ikke noe problem å ha guttungen hjemme når han blir syk. Senest igår ble han brått rammet av høy feber og jeg matte ha ham hjemme. det gikk over ila et par timer og han var frisk og rask igjen til lunsj. Heldigvis har vi sluppet unna det verste, han synes og holde seg frisk og rask. Men til jul I fjor var han hjemme 3 uker I strekk pga feber som kom og gikk. Iblandet røde dager og planleggingsdager I bhg ble han altså hjemme I tre uker. Det var kjipt - da kjente jeg på det å skulle ringe arbeidsgiver og be om mer fri...

04.11.2015 kl.10:24

Lurer på hva bildet skal bety for innholdet i teksten din

Lise

04.11.2015 kl.10:42

Jeg er så enig! Dessverre er det endel foreldre som av ulike årsaker sender barna i barnehagen selv om de er fullstendig klar over at de ikke bør det. En ting er regler om smitte og alt det, men hva med barnet? Må være utrolig slitsomt å være i barnehagen når man ikke er frisk. i fjor opplevde jeg følgende i barnehagen: mor kommer inn med sønnen på 2 år som bare griner og er kjempe snufsete, hun sier til pedleder at han er litt varm, men de ansatte får bare følge med på temperaturen og ringe om han får feber! Det værste er at ped.leder godtok dette. Ungen ble hentet før lunsj og vips ble unge etter unge dårlig i løpet av uka! Grumf!!

Tine Monsen

04.11.2015 kl.10:55

Anonym: Hei- det er mitt bilde og min mening. Det er sikkert andre ting man kunne hatt bilde av men slik ble det ikke denne gangen. Håper likevel at du får noe mer ut av innlegget selv om du ikke skulle være enig i bildebruken :)

Anette

04.11.2015 kl.11:13

Håper du når ut til noen av de det gjelder. Vet ikke hvor mange ganger man har fått syke barn med rester av Paracet i bleien levert. Stakkars små, i dårlig form fra før og attpåtil må de tilbringe dagen i en bråkete barnehage. Og så blir foreldrene sure når avdelingen er underbemannet pga sykdom.

Syke barn skal være hjemme ja☺

Lise K

04.11.2015 kl.11:43

Som pedagogisk leder i barnehage er det forfriskende å lese noe som dette som ikke er skrevet av en med-pedagog. Jeg har vært borti mye rart og det mest frustrerende er når foreldre åpenbart lyver om barnets tilstand. Jeg har f.eks opplevd at jeg har kommet på jobb og en assistent har fortalt meg at en far fortalte at barnet hadde kastet opp kvelden før. Når jeg så ringer mor så får jeg beskjed om at "nei, det stemmer ikke! Han kastet opp for 2 dager siden og er heeelt fin nå" :/

Ragnhild

04.11.2015 kl.12:02

Jeg er helt enig med deg. Syke barn bør være hjemme. Det er alltid vanskelig i hverdagen å ta slike avgjørelser. Spesielt problematisk kan det være for kvinner i det private næringslivet. Dessverre er det slik at man som mor noen ganger må sette karrieren på vent. Man må tenke at det lønner seg i det lange løp. Fint bilde av deg også forresten :)

Miriam

04.11.2015 kl.12:25

Amen! 😃

04.11.2015 kl.12:37

Vedlagt er link til folkehelseinstituttets retningslinjer vedr sykdom i barnehage. Jeg velger å forholde meg til denne: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=List_6212&Main_6157=6263:0:25,5813&MainContent_6263=6464:0:25,8900&List_6212=6218:0:25,8901:1:0:0:::0:0

Selv om man forholder seg til disse retningslinjene blir barna syke som følge av at flere sykdommer smitter FØR man merker symptomer.. Hva gjelder forkjølede og snufsete barn velger jeg derfor ikke å irritere meg over foreldre som leverer disse barna i barnehagen. De andre barna har mest sannsynlig allerede blitt smittet. Les mer om inkubasjonstid her: https://sml.snl.no/inkubasjonstid

Tine Monsen

04.11.2015 kl.14:59

Maria: Det blir veldig fort mange dager (og uker) i strekk ja.. :(

Tine Monsen

04.11.2015 kl.14:59

Lise: Ikke sant, det er trist at barna ikke kommer først..

Tine Monsen

04.11.2015 kl.15:00

Anette: Syke barn har det absolutt best hjemme.. :(

Tine Monsen

04.11.2015 kl.15:00

Lise K: Jeg skjønner det er frustrerende, jeg synes dere er veldig veldig flinke som tar så godt vare på barna våre :)

Tine Monsen

04.11.2015 kl.15:01

Ragnhild: Det er kjempevanskelig rett og slett! Tusen takk for det :)

Tine Monsen

04.11.2015 kl.15:04

Anonym: Hei anonym, takk for nyttige linker :) Disse er god å ha når man lurer på hvordan man skal forholde seg til sykdom. Det er klart at mange av barnesykdommene smitter før de bryter ut, men flere ting er også smittsomme gjennom sykdomsperioden og da får resten av barna det om man sender barnet i barnehagen før de er helt friske.

Elisabeth

04.11.2015 kl.15:50

Hei,

jeg tror det hadde blitt mange mindre syke barn i barnehagen dersom fedrene hadde tatt like stor del av sykefraværet som mødrene. Dessverre er det endel fedre som ikke tar sin del der. Det blir helt feil, som noen skriver her at mødrene må sette sin karriere på vent???? Jeg blir oppgitt over slike kommentarer som setter oss tilbake i tid når det gjelder likestilling!

Og så må man jo skille mellom snufsing og faktisk sykdom, og følge retningslinjene til barnehagen. Og barnehagen må tørre å være tøffere med foreldrene som ikke følger retningslinjene.

Tine Monsen

04.11.2015 kl.17:09

Elisabeth: Hei! Jeg tror fedrene har blitt mye flinkere på dette (syns å huske at jeg har lest en artikkel på dette, men finner ikke den i farten! Og jeg kan selvsagt ta feil!), men som du sier er det så klart viktig at man deler på fraværet slik at ikke en person "må sette karieren på vent". Akkurat den kommentaren du sikter er lagt igjen av Ragnhild som om du klikker deg inn på navnet hennes har lagt igjen en link til bloggen sin alenemor.blogg.no så det er nok grunnen til at hun skriver kun om mor da jeg oppfatter det slik at at hun er alene :)

Andre

04.11.2015 kl.21:30

Godt budskap, men feil begrunnelse. Det er meningsløst å holde barna hjemme for å ikke smitte andre barn eller personalet. Når barnet selv er blitt syk og må være hjemme er det sannsynligvis allerede for sent for å unngå å smitte. Dessuten er det bra for alle å få disse ufarlige sykdommene i ny og ne. Det er heller ikke mulig å få samme sykdom gang etter gang, da det utvikles immunitet mot viruset etter første gang.

Grunnen til at man skal holde barnet hjemme er at det er fryktelig tungt for et lite barn å ha feber og være slapp og samtidig prøve å holde tritt med tempoet i en barnehage!

Tine Monsen

04.11.2015 kl.21:49

Andre: Hei Andre, jeg er helt uenig i dette du sier her. Det er klart at barn smitter andre når de sendes syke i barnehagen, dette ser vi skjer hele tiden. Det er stor forskjell på inkubasjonstid og smittefare. Det er også feil at man ikke kan få samme sykdom flere ganger, om du f.eks sjekker cochrane og pubmed vil du se at dette ikke stemmer. De aller fleste bygger opp en immunitet, men om et barn ikke har kommet seg helt etter en annen sykdom og dermed har et dårligere immunforsvar så er det større fare for gjentagende smitte av noe som de i utganspunktet burde være immun mot. Videre har barn et vesentlig mindre utviklet immunforsvar enn voksne og det er ikke alltid ting går som det skal. Man skal ta hensyn og ta de forhåndsreglene man kan for å unngå smitte og spare hver enkelt familie den belastningen det er å ha et sykt barn hjemme. En annen og selvskreven side av saken er som du sier at barn ikke har godt av å være i barnehagen når de er syke. Om du ser gjennom innlegget en gang til ser du kanskje at jeg har skrevet om omsorg for barnet og at dette har blitt en luksus i stedet for en nødvendighet.

Lise K

04.11.2015 kl.23:12

Klapper i hendene for ditt svar til Andre her. "Det er meningsløst å holde barna hjemme for å ikke smitte andre barn eller personalet"?! Dette utsagnet forstod jeg svært lite av. Å sende et barn i barnehagen for tidlig lønner seg svært lite ettersom resultatet ofte er at vi senere må ringe foreldrene og be dem hente igjen. Når vi vurderer om et barn er sykt ser vi ikke bare på hvorvidt barnet har feber, men vurderer også allmentilstanden. Vi er tross alt sammen med disse barna i ca 7 timer per dag og kjenner dem godt. Vi vet når de har en bra dag og når ting ikke er som det pleier. Det forekommer dessverre at foreldre gir barna en parasett-stikkpille og leverer i barnehagen -dette avslører vi lett ved bleieskift... MEN det er også mange foreldre som er veldig flinke og gjør "det de skal". De ringer for å fortelle at barnet er sykt og hva som feiler barnet (dette vil vi vite blant annet fordi vi kan få flere barn med samme sykdom og da vet vi at vi har "noe som går" på avdelingen). ENDA bedre er det når foreldrene fortsetter å si fra at barnet ikke kommer i dagene etter første sykdomsdag (mange foreldre sier kun ifra dag 1). Jeg blir alltid glad når jeg mottar meldinger fra far eller mor hvor det står at barnet er mye bedre, men hoster litt og blir derfor hjemme en ekstra dag for å komme seg :) Alle som har vært syke kan nok huske at selv om feberen og det værste har gitt seg så er man sjelden helt 100 % like etterpå. Den ekstra dagen hjemme kan ha mye å si for hvordan det vil være å returnere på jobb og gi alt (barnehagen er jo på en måte barnas jobb.. og tro meg -de gir alt)! Barnehagehverdagen er lagt opp for friske barn som kan være med på alt. Da nytter det ikke å komme med føringer som "han er fortsatt ganske forkjølet så fint om dere holder ham inne i dag". Dette er dessverre en setning jeg hører ofte om vinteren.. Det finnes ikke dårlig vær -bare dårlige klær (og syke barn) ;)
Så enig!

Og du Andre over her, les deg opp litt om smitte. Dråpesmitte for eks, hosting og nysing osv smitter raskt i en barnehage der barn spiser på leker, og gir den til neste barn som bare kan slurpe i seg basiluskene! Hold syke barn hjemme!

Ragnhild

05.11.2015 kl.07:09

Denne er til Elisabeth: Jeg mente at dersom man er i jobb, og har ansvar for barn, må man prioritere det å være hjemme. Dette gjelder selvsagt for både menn og kvinner. Jeg forstår godt at du blir provosert av denne kommentaren. En ung kvinne som har blitt mor, og skal forsørge barna sine, vil kanskje vurdere det slik at hun lar en venninne passe barna, slik at hun kan komme seg til lesesalen, eller den nye jobbben. Dette bør være greit, og det har jeg gjort selv. Selvfølgelig. Jeg mente ikke karriere på vent, i den forstand at man skulle leve som husmor etter fødselspermisjonen. Når det er sagt, så er det dessverre min erfaring, at vi ikke har full likestilling her i landet. Om en kvinne velger å få barn alene, må hun stå for dette valget helt til de små flytter ut, og ja: hennes karriere påvirkes av dette valget enten hun er alene eller i et parforhold. Jeg håper dette var oppklarende for deg.

-R

silje

05.11.2015 kl.08:12

Jeg er helt enig med deg - men du å vanskelig det er å ringe til sure sjefer å fortelle at man må være hjemme med sykt barn. Ekstremt mange sjefer som er kjempe dårlige på å vise forståelse (di ser bare tall og stress..) for at barnet er SYK - hva med når du selv er syk? Hvor digg er det å stå å ekspedere kunder med hovne mandler og feber?... Nei, vi mødre sliter nok med mye dårlig samvittighet på dette - men barn skal være hjemme å hvile når det er sykt. Både for sin egen og andres del! :)

Marthe Lind

05.11.2015 kl.09:07

FOR ET NYDELIG BILDE AV DEG!!! Jeg scrollet meg nedover skjermen, og måtte stoppe opp her! Dette bør du printe opp og henge på veggen! Farsdagsgave? Julegave til mannen din? Helt nydelig! Ha en fin dag!

Tine Monsen

05.11.2015 kl.09:14

Marthe Lind: Tusen takk Marthe! Du er alltid så utrolig snill, jeg håper du får en strålende dag! :D

vebjørn

05.11.2015 kl.09:54

Godt med en jobb der sjefen ikke savner meg før det er gått en uke eller to. Styrer dagen selv og kan jobbe hjemme selv om jeg har sykt barn hjemme. Slipper å ringe å si fra. Bare noterer det på timelisten når jeg har hatt sykt barn.

Vibeke

05.11.2015 kl.12:46

I barnehagen vår hadde de faktisk et ekstra SU-møte i vinter da det gikk uke på uke med sykdom. På foreldremøte sist nå sa de faktisk om man ved gjentatte ganger ikke holdt barna hjemme ved sykdom kunne man melde det inn som omsorgsvikt....

Jeg, som ikke er glad i å snakke i plenum, fortalte alle at det ikke bare er barna eller personalet som blir smittet, men også vi hjemme. Og jeg, som har dårlig immunforsvar når det gjelder omgangssyke ligger ofte en uke, selv om ungen kastet opp 1-2 ganger....

Dette er SÅ viktig!! Og det gjelder faktisk ikke bare barnehagebarn. Jeg blir skikkelig SUR når jeg hører om voksne som er syke, som må på jobb, fulle av smitte. Hva hjelper det at resten av arbeidsplassen blir syke... :P

Det er ingen som har en så viktig jobb at man må usette andre for smitte pleier jeg å si. Men det er sikkert lett for meg å si, som er hjemme pga sykdom hele tiden. ;)

Viktig innlegg, Tine! Kjempebra!

(Og veldig fint bilde :D )

Hope

09.11.2015 kl.19:25

Fantastisk innlegg.

Er utdannet lege og jobber på en barneavdeling. Opplever ofte at foreldre prioriterer jobb fremfor barnet sitt, og at barnet blir en belastning.

Er barnet syk, så la barnet være syk. Kjærlighet og omsorg fra foreldre er ofte den beste medisinen :)

Tine Monsen

09.11.2015 kl.19:30

Hope: Tusen takk Hope! Jeg er helt enig, selv om det absolutt ikke alltid er like lett.

Skriv en ny kommentar

Tine Monsen

Tine Monsen

32, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits