BARN I SOSIALE MEDIER

Tidligere denne uken fikk jeg en kommentar på dette innlegget om bleislutt som gikk på eksponering av barn i sosiale medier. Jeg synes alltid det er fint å høre fra lesere og jeg setter stor pris på kommentarer. Jeg har lyst å publisere svaret mitt til denne kommentaren og mine tanker rundt dette temaet fordi dette er en problemstilling jeg tenker på hele tiden, når det dukker opp bilder av barn her på bloggen har jeg lyst at dere skal vite at det ligger en vurdering bak hvert eneste bilde og hver eneste tekst. Det er lov å være enig eller uenig i hvordan vi som familie velger å gjøre dette, men det som er viktig for meg er å vise at vi har et bevisst forhold til hvordan dette kan være å se tilbake på. Samtidig prøver vi alle å navigere i et litt nytt farvann og tidene har forandret seg når det kommer til deling av bilder. F.eks når man får barn er gjerne det første mange gjør nettopp å legge ut et bilde (eller en statusoppdatering) i sosiale medier som facebook, instagram eller snapchat. Dette første bildet som får så mange likes du aldri har fått før av kjente og ukjente for når vennene dine liker og deler dette bildet får plutselig deres venner og deres venner igjen se dette billdet. Bilder har gått fra å puttes i album til å puttes på nett, skriver vi ny historie?


Kommentar fra leser:
"Ikke glem at din sønn også har rett på privatliv. Det er ikke sikkert at han hadde likt disse erfaringene delt til ukjente mennesker på Internett. Dette må tross alt kunne sies å være helt innerst i hans privatliv. Som mor selv ville jeg aldri delt slike private erfaringer på Internett, da jeg anser det er min oppgave å passe på mitt barns privatliv fram til han klarer det selv. Dette innlegget kunne vært laget mer generelt, og det kan være grunn til å reflektere over det. Jeg mener ikke å være dømmende, men dette er tross alt en blogg med mulighet for å legge igjen kommentarer. Jeg syns ellers at du skriver godt, har god smak og er inspirerende".


MItt svar:
"Hei Helle, det er alltid fint at lesere kommer med innspill og de tar jeg alltid med meg videre. Temaet barn i sosiale medier er et tema som er vanskelig å manøvrere i og jeg har et gjennomtenkt forhold til hvordan vi som foreldre og familie velger å gjøre det i akkurat vår situasjon. Dette er det selvsagt lov å være (helt) uenig i, men det som ligger bak er at jeg har en blogg hvor jeg velger å dele små utsnitt av hverdagen vår, en hverdag som naturlig nok er preget av at vi har barn. Det er lett å tenke at man aldri skal dele bilder av barn på sosiale medier punktum, men for meg blir det feil å sensurere alt som har med barn å gjøre på sosiale medier da dette er noe som opptar størsteparten av dagene (og nettene) våre.

Man gjør seg erfaringer som foreldre underveis som kan hjelpe eller trøste andre og dette er også viktig å kunne sette litt lys på. Som f.eks svangerskapsdepresjon, det er ikke alltid den første tiden er like fin som man gjerne blir bombadert med i sosiale medier og da har jeg valgt å skrive litt om akkurat dette. Alt er ikke bare fantastisk hele tiden og barn er en naturlig del av livet til mange. Alle er forskjellige og dette vil det selvsagt alltid være forskjellige meninger om og det er lett å tenke at man selv har fasiten.

Det er også lett å tenke at deler man bilder eller info om barna på facebook eller instagram til det man tenker kun er sine nærmeste venner så holder man seg innenfor privat-regelen, men dette synes jeg er naivt å tenke. Man må huske på at når man legger noe ut på nettet så vil det alltid være mulig å få fatt i dette uansett om man har 5 eller 1000 følgere på nett. Men jeg håper at du har lagt merke til at jeg har et bevisst forhold til hva jeg legger ut og hvilke bilder som brukes og at jeg er bevisst på at han skal kunne se dette i senere tid. Vi lever i en litt ny tid hvor det er vi som foreldre som må gå foran som et godt eksempel på hvordan vi bruker sosiale medier og hva vi velger å dele der, fordi sosiale medier har kommet for å bli og det er ikke til å unngå at barn og unge vil vokse opp med et helt annet forholdt til deling av bilder og info enn det vi har gjort. Derfor har jeg et ønske om å selv kunne gi mitt barn en pekepinn på hva som er ok og ikke ok for hva man kan dele på sosiale medier i stedet for å utsette hele problemstillingen til han er 12 eller 16. Dette innlegget er et innlegg med generelle tips til hvordan man kan prøve seg på bleislutt, men samtidig er det viktig for meg å poengtere i innlegget at dette kun er basert på egne erfaringer og dermed ikke er en fasit fra helsepersonell som jobber med slike ting til daglig. Bleieslutt er noe alle barn må gjennom på et tidspunkt og siden jeg vet at jeg har mange småbarnsmødre som lesere ønsket jeg å skrive et generelt innlegg om temaet. Tipsene står for seg selv og innlegget omhandler bleieslutt uten at dette er skrevet som om det skulle komme fra en helsesøster på en helsestasjon. Når man skal slutte med bleier googler man gjerne temaet og da er det for mange interessant å lese om hvordan andre har gjort det før man gjør seg opp sin egen mening om dette.

Jeg håper du fikk et lite innblikk i hvordan jeg tenker nå, skulle det være andre ting du reagerer på må du gjerne si fra".


Det er nok ikke så lett å skulle bli enig om hva som er helt riktig innfallsvinkel når man som familie bestemmer seg for hvordan man har lyst å løse denne problemstillingen, men i vårt tilfelle har vi landet på en gylden middelvei hvor vi av og til deler bilder og erfaringer vi har gjort oss. For oss er det helt naturlig at vår lille av og til kan ses løpende eller hoppende forbi kameraet, de fleste av disse bildene er i tillegg tatt i fart eller bakfra. Hverdagen er full av små og naturlige øyeblikk som vi som familie har bestemt oss for at vi av og deler litt fra i tekst og bilder, men det ligger alltid en vurdering bak, det ligger alltid tanker vi som foreldre har gjort oss og blitt enige om bak.

Earlier this week I got a comment from a reader on this post I did on stopping with diapers and how I choose to sometimes have my child be a part of my social media channels. I welcome feedback from my readers with open arms and I love hearing from you, it's the only way I can get better at what I do. With that said I think it's challenging to navigate in the social media world when it comes to kids and I would like to share my thoughts on the matter. I want you to know that when ever I post a picture or write something about kids here on the blog there's always so much more behind the post than you might think. Since we now live in a social world our kids will grow up with this all around them and have a lot more to think about when they start sharing things themselves. As a family we've discussed what we're comfortable with sharing and as parents we would like to be role models ourselves and give our child(ren) our own version of what's okay and not to put on instagram, snapchat, facebook etc. instead of never exposing them to social media. The world and the way we share pictures and information is changing, just look at the way almost all of your friends babies are introduced to the world, I bet it's with a post on facebook by proud parents. I think it's naive to think that as long as you don't have too many friends or followers on facebook or instagram etc. you're good to go sharing pictures of your kids beacuse when you start sharing you don't have control over your own pictures anymore. Anyone can take a screenshot of a photo and keep sharing it beyond your facebook cirle. You have to remember that everything you put out there online will be able to get a hold of. For us it will be wrong to never say or write anything about us beeing parents, it's just too big of a deal to us. It's a huge part of our lives and it's only normal that you from time to time will see baby w running around in the backround all blurry or from behind running or jumping all over the place. Sometimes he'll give the camera a big smile too, that's just life but I want you to know that I'm always thinking about what he will think about this when he's older and I never cross the lines we as a family have decided on. Every family has to figure this one out for themselves and this is just how we as a family choose to do it.

6 kommentarer

missmommy.blogg.no

30.07.2015 kl.13:29

Svaret ditt var veldig bra og jeg er enig i det du sier! Når man har en blogg im hverdag og sånt så er det klart at barna våre er en viktig del av det ! Jeg liker bloggen din veldig godt! Ha en god dag!

Kristin

30.07.2015 kl.18:00

Flott tilbakemelding til kritikken synes jeg!

Holder på med bleieslutt selv, men på en litt annen måte enn dere, men likevel synes jeg det er så kjekt å å få innspill fra andre i samme situasjon😊

Synes du har en flott kombinasjon mellom mote, interiør og småbarnsliv/hverdagsliv på bloggen din!

30.07.2015 kl.23:04

Jeg synes innlegget ditt om bleieslutt var helt greit, jeg kan ikke se noe problem med det. Uansett så har dere jo tenkt igjennom dette med barn og eksponering, og funnet ut hva som passer best for deres familie. Jeg vet ikke hva jeg selv ville gjort, da jeg har to tenåringer i disse dager, da våre var små brukte vi engangskamera, og bildene i album :). Tidene forandrer seg, og jeg synes for det meste det er bra å lese om andres erfaringer, tips og råd, jeg lærer mye av andre mennesker på nett, mennesker som deler ærlig av seg selv om sitt liv :). Du har en kjempefin og variert blogg. Ha en fin kveld videre.

christinesblog

31.07.2015 kl.16:06

Hei, forrige kommentar (Jeg synes innlegget ditt om.....) var fra meg, glemte at jeg ikke var logget inn, så navnet mitt kom ikke med. Litt greit å vite hvem som kommenterer, synes ihvertfall jeg :), hilsen fra Christine

AstridVU

01.08.2015 kl.21:56

Godt svart, Tine - og hurra for både at du får konstruktive (dog kritiske) tilbakemeldinger og at du takler det på en så proff og reflektert måte. Jeg er enig med det du skriver i ditt svar, og har nok et ganske likt forhold som deg til akkurat dette med barn og sosiale medier. Jeg merker at jeg har forandret synet mitt litt på hva jeg synes er okay å dele av våre Småtroll (tekst og bilder) etterhvert som følgerskaren min har vokst - og delte mye mer personlige ting for drøye 10 år siden (hjelpes!) :)

Men viktigst, synes jeg; det som er riktig og fasit for en familie, er ikke nødvendigvis det for en annen - som gjelder for det meste av livet med barn, tenker nå jeg. Så lange man har gjort seg noen reflekterte tanker rundt hva man deler og hvor ens grenser går, så synes jeg ikke man skal tenke at man besitter fasit for alle andre.

Ha en nydelig lørdagskveld - dette innlegget deler jeg!

Tine Monsen

02.08.2015 kl.16:52

AstridVU: Tusen takk Astrid, det er alltid hyggelig med slike tilbakemeldinger!

Skriv en ny kommentar

Tine Monsen

Tine Monsen

32, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits