HVORDAN SNAKKE TIL SMÅ JENTER

Jeg leste en artikkel om akkurat dette i går morges etter at jeg hadde blitt vekket av en liten gutt og ikke klarte å sovne til igjen. En artikkel skrevet av den prisvinnende journalisten Lisa Bloom. Den fikk meg til å tenke på hvordan dette virker i praksis, du skulle jo tro at det var den enkleste tingen i verden å snakke med små jenter? Jeg har selv tre små nieser og det er ikke til å unngå å tenke at de er verdens søteste, de er altså så søte der de løper rundt og svinser og svanser i små søte sommerkjoler med lange lyse lokker og små spenner i håret. Selv når de har vært ute og lekt i gjørme i fire timer og du knapt kan skimte hvilken farge de har på snekkerbuksen eller regndressen er de så søte at jeg kunne ha spist dem opp. Jeg har ingen problemer med å si det til dem heller, gjentatte ganger.


I sin artikkel setter Lisa Bloom søkelyset på et viktig tema, en (u)vane som ikke er så altfor lett å venne seg av med. Har du noen gang tenkt over hvordan du snakker til små jenter? Når du møter en liten jente for første gang, hva sier du til henne? Man gjør det nesten automatisk tror jeg, man har bare lyst å fortelle dem hvor utrolig søte de er! Hvor fint kledd de er, hvor nydelige de er, hvor flinke de er, "Så fin du var!", "For en fin kjole du hadde på deg", "Så nydelige krøller du har", er det noe galt i at man har lyst å gi små jenter komplimenter? Det er jo den mest naturlige tingen i verden.

Vel, sier du de samme tingene til små gutter? Eller snakker du med dem om helt andre ting enn hva de har på seg og hvordan de ser ut?

I følge artikkelen til Lisa bekymrer halvparten av amerikanske jenter i tre- til seksårsalderen seg om utseendet sitt, tallene på spiseforstyrrelser går opp og selvtilliten går ned. Når 25 prosent av unge amerikanske kvinner hadde foretrukket å vinne Americas Next Top Model over Nobels Fredspris er det kanskje på tide å ta et skritt tilbake og evaluere om det er noe vi kan gjøre som enkeltpersoner? Ved å komme med fine kommentarer som går på utseendet til små jenter når man møter dem for første gang helt fra de kan gå lærer man dem at utseendet er det første man legger merke til, dermed må jo utseendet være viktigere enn alt.

Men hva kan vi spørre disse små jentene om? Hva kan vi si for å bryte isen uten å involvere kompliment som går på utseendet? Lisa kommer med noen gode forslag. Spør om hvilke bøker de leser for tiden, hva de liker og ikke liker, hva de tenker på etc. Gjør en innsats for å la være å gå rett på den kommentaren om hvor fine de er og spør heller om andre ting, hva de har gjort på den dagen eller om det er noe de gleder seg til. Det høres jo ut som verdens enkleste sak, men jeg tok meg selv i å bli irritert over hvor mye innsats og konsentrasjon dette faktisk krever da jeg skulle øve meg på dette selv.

Det høres ut som en liten ting, men kan du og jeg utgjøre en forskjell bare ved måten vi snakker til små jenter på? Det kan jeg ikke svare på, men det er i hvert fall verdt forsøket!


Do you ever think about how you greet little girls? Do you always tend to give them a compliment about their looks? The award winning journalist Lisa Bloom wrote this article which really got me thinking about how I adress little girls when I see them. I often tend to go straight for their looks (as don't we all?) "You look SO cute!" "I love your dress" " I can't get over how beautiful you are", "You are just so darn cute"! But hey, what's wrong with that, we just want them to feel great? Meanwhile eating disorders are as Lisa puts it in her article up and self-esteem down. Nearly half of all american three- to six-years-old girls worry about being fat. That's just wrong! If we always compliment little girls for their looks when we run into them we're teaching them that looks are the first thing you see and therefore have to be the most important thing (in the world). Having three nieces of my own makes me really worried about what kind of world they're growing up in. I want them to know that looks are not everything and if I can change their world by just using different words and focusing on all of their other skills when I see little girls, I will do it. I hope you're with me! If you haven't read her article yet I strongly recommend it, maybe you'll have a different view of the world after you do. You can read the article on Lisa's blog here.

11 kommentarer

Inga

02.07.2015 kl.12:22

Flott innlegg! Eg las den same artikkelen og har etter det prøvd å venne meg av å fokusere kompliment på utsjånad. "Så kjekt de ser ut til å ha det! / Så fort du spring! / Kva likar du å halde på med når du har ferie?" er saker eg øver meg å å seie. Å lede fokus over på eigenskaper, hobbyar og kva dei likar å gjere på er fint. Samstundes må eg innrømme at dette vart noko eg overraskande nok måtte øve meg litt på. Eg har sjølv ein son på halvanna år som eg merkar at eg snakkar annleis til, - samstundes som eg ofte også seier at han er fin etc. Eg tenkjer det er balansen som her er viktig, og diverre blir jenter i for stor grad opplært til at det ytre er det viktigaste. Ha ein fin dag!

Marianne Beate

02.07.2015 kl.14:39

vanskelig å la være å kommentere disse søte små❤️ Jeg sier det samme til småguttene også, jeg da! Så skjønn, du er! Så fine klær! Ikke noe bedre for guttene selv om det sikkert er et større problem for jentene. De er jo bare så søte! Full skjerpings ;-) Klemmer!

Tine Monsen

02.07.2015 kl.15:15

Inga: Jeg ble også overrasket over at det faktisk er litt vanskelig å venne seg av med en så enkel ting og hvor ofte dette faktisk er tilfellet. Balansen er helt klart viktig og jeg sier ofte til min lille at han er fin eller søt også altså, men jeg sier det ennå mer til jenter og det merker jeg rett og slett er en uting. Vi får jobbe med å bli bedre :) Fin dag til deg!

Tine Monsen

02.07.2015 kl.15:16

Marianne Beate: De er utrolig søte og det er som du sier rett og slett litt vanskelig å ikke si det, vi får skjerpe oss sammen :)

Ane

02.07.2015 kl.17:48

Jeg skjønner absolutt meningen med dette, men likevel tenker jeg at jeg faktisk tror det er viktig at de får komplimenter på eget utseende. Kanskje ikke som helt små, men etterhvert tror jeg det kan være med på å bygge opp deres selvtillit. Selvfølgelig er det viktig å gi komplimenter på andre egenskaper også. Det må vi bli flinkere på! Men jeg tror ikke vi skal kutte ut å gi komplimenter som går på utseende. Jeg fikk aldri slike komplimenter fra mine foreldre(så langt tilbake som jeg kan huske) og jeg brukte mange mange år på å være usikker på hvordan jeg så ut. Jeg sier ikke at dette er årsaken, men jeg tror det kan bidra positivt og gjøre at man blir litt sikrere på seg selv om man kan vokse opp med å høre at man er fin:) Jeg tror rett og slett det gir et bedre utgangspunkt!

Julia

02.07.2015 kl.18:26

Huff, jeg ble helt lei meg da jeg leste kommentaren til Ane. Et godt selvbilde, selvsikkerhet og trygghet henger sammen. Det er bedre å bli heiet frem på egne premisser - på det du er god til, flink til, trygg på - istedenfor å fokusere på utseendet. Jeg tror at hvis foreldrene dine hadde vært flinke til å gi deg den tryggheten, så hadde du nok ikke tenkt på at de ikke sa at du var "pen" eller "søt" eller "fin". Det å være stolt av og trygg på seg selv har ikke noe med utseendet ditt å gjøre - og det er synd at du måtte bruke tid på å opparbeide deg dette som voksen. Men det har ikke noe med overfladiske komplimenter å gjøre!!!

Stine

02.07.2015 kl.20:57

Jeg jobber som pedagog i barnehage og må jobbe med dette hver dag. Jeg tror selv at en god miks mellom å fortelle barnet f.eks. "så fin du er på håret i dag" og "så flink du er som klatrer så høyt opp i treet" ville løfte barnets selvtillit og selvfølelse. Men; jeg sier det like mye til guttene som til jentene. Jeg syntes ofte at artikler som denne tar utgangspunkt i hvordan man kommenterer jenters utseende og ikke prestasjonene. Mange ganger tenker jeg at det skulle vært omvendt, at gutter ikke alltid må være tøffe, løpe fort, klatre høyest osv, men at de også blir sett for å ha på en fin t-skjorte den dagen. Privat var jeg veldig opptatt av at min datter ikke skulle være en prinsesse som ble født, men en Pippi fordi jeg ikke ønsket det 'søt som en prinsesse'-fokuset på henne. Ble langt innlegg dette her her...men håper du skjønner hva jeg mener. :)

cathrine

02.07.2015 kl.22:11

Kjenner at jeg ikke helt hva jeg skal tenke om dette.. Helt enig at vi absolutt ikke kun skal kommentere hvor søte de er, fin kjole osv.. men kan vi ik også bare innse at gutter og jenter er forskjellige. Jeg elsker min gutt og jente like mye.Forguder jenta mi som er tøff, kul og søt på engang, og lillebror som er den mest sjarmerenede i hele verden, tross at han er søt, tøff, aktiv og barsk. Hvorfor skal jeg ikke da fremheve og gi komplementer til de på disse forskjellene. Hvorfror kan jeg ikke si den kjolen var du såå søt i og tøffere kaptein sabeltann har jeg aldri sett.. Ikke lett å være mamma i denne verden hvor abolutt alle ord og handlinger må veies opp og ned.

Jeanette

03.07.2015 kl.09:59

Dette skal jeg bli flinkere på. Liker bloggen din fordi den tar opp slike temaer, du er reflektert og skiller deg ut fra andre overfladiske motebloggere.

Tine Monsen

03.07.2015 kl.12:36

Ane og cathrine: Det er klart vi ikke skal slutte å gi komplimenter til de små når det kommer til utseendet, nå snakket jeg (eller artikkelforfatter Lisa Bloom) om et spesifikt tilfelle hvor "alle" voksne som regel begynner en samtale med små jenter med et kompliment om hvor fine de er. Jeg ville med dette innlegget si at jeg fikk en vekker selv, for hører man litt etter og ser seg litt rundt enten om det er når man er på butikken eller på gaten og man ser noen voksne treffe andre med barn (som man kanskje ikke har møtt før eller sett på en stund) vil de voksne som regel starte samtalen med et kompliment på utseendet når de henvender seg til barna (og spesielt de små jentene) for å si hei. F.eks "Hei Lisa, så fin du var i dag!" i stedet for å si "Hei Lisa, så hyggelig å treffe deg, så flink du var å sykle!" Jeg håper jeg gjorde meg litt klarere nå om dere lurte på om jeg er i mot å gi barn komplimenter. Jeg sier til min lille at han er søt hele tiden, men jeg forsøker å gjøre en innsats når det kommer til barn (og spesielt små jenter!) ved å prøve å ikke gå rett på utseendet med en gang. På den måten kan vi kanskje sakte men sikkert bygge opp barna til å bli trygg på andre ting og ikke bli utrygg på utseendet sitt ved å alltid kommentere dette først når vi treffer barn.

Tine Monsen

03.07.2015 kl.12:38

Jeanette: Så hyggelig å høre Jeanette, det er jo ikke til å komme utenom at jeg har en blogg som fokuserer på mye overfladisk så det setter jeg stor pris på. Jeg ønsker deg en herlig dag i solen! :)

Skriv en ny kommentar

Tine Monsen

Tine Monsen

32, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits